Escher’s Dag en Nacht

Recent mocht ik de prent ‘dag en nacht’ (1938) van M.C. Escher restaureren.

De prent toont een Nederlands landschap van akkers, dorpen en water. Naar boven toe vervormen de akkers tot zwarte en witte vogels die in tegengestelde richtingen over het landschap vliegen. De prent neemt een belangrijke plaats in het oeuvre van Escher in als een van zijn eerste landschapsprenten geïnspireerd door een regelmatige vlakverdeling.

Het is een houtdruk afgedrukt op Japans papier. Het papier was in slechte staat. Het was ernstig verkleurd door ingelijst te hebben gezeten tegen een zeer zuur achterbord. Ook was het opgespannen geweest in het passe-partout waardoor er onder spanning scheuren in het papier waren gekomen. Langs de randen zaten dikke stukken gomtape.

Ik heb de prent gespoeld, waardoor het gomband gemakkelijk te verwijderen was. Ook spoelde de bruine verkleuring en andere veroudering producten uit het papier. Vervolgens heb ik de prent gebleekt om de bruine vlekken verder te verminderen. Omdat de prent heel erg fragiel was door de wijze waarop hij in het verleden was vastgezet in het passe-partout en er een behoorlijk aantal zwakke plekken en scheurtjes in het papier zaten, heb ik de gehele prent gedoubleerd met een 6 grams Japans papier met stijfsel. Na het drogen op een droogbord, was de prent weer goed te hanteren en waren de bruine vlekken zeer verminderd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.